Ирландска национална носия

Ирландска национална носия

Всяка нация има своя традиционна национална носия. В света, да не се намери подобно облекло. Каква е националната рокля на ирландците?

Малко история

Ирландският национален костюм е един от тези традиционни варианти на национално облекло, който предизвиква много спорове и съмнения. Всъщност за около 300 години няма такова облекло - това е история. В съвременния свят той може да бъде открит само в различни театрални представления и като украса за танцьори, изпълняващи народни танци.

Историята на формирането на националната рокля на народа на Ирландия може да бъде проследена от около 6-ти век. Първоначално ирландците носели дълги ленени ризи, върху които носели вълнени плащове с просторна подова дължина. Основната отличителна черта на такива дъждобрани е наличието на обемна качулка.

По-богатите слоеве на обществото можеха да си позволят да носят по-къса по-дълга риза. Втората риза беше направена предимно от фин плат или дори от коприна. Особеността на втората риза, която подчертава статута на човек в обществото, е бродерия с различна сложност в горната част на дрехата. В същото време в страната имаше забрана за безплатно използване на различни цветови комбинации в бродерията. Почти всеки ирландец бе посочен точно какви цветове и в какво количество може да използва в робите.

Подобна градация зависи пряко от позицията на човек в обществото, както и от вида и обхвата на неговата дейност. Съответно дрехите на богатите хора имаха по-ярки и по-колоритни елементи, които ги отличаваха от останалата част от масата.

С течение на времето националната ирландска носия претърпя много промени и напълно престана да прилича на оригиналната си версия.

През вековете костюмът на ирландците станал по-европейски.

Удобства

В резултат на различните промени, претърпели местното облекло на местния ирландски народ, традиционният стил на националната носия беше почти загубен.

Първо, има панталони, като основен елемент на националната носия. В същото време те влязоха в живота на ирландците благодарение на навигатори. С течение на времето, пуловерът стана друг характерен елемент на ирландската национална носия. Нейният външен вид, всъщност, се дължи на характерния хладен влажен въздух и на климата на този район. Тогавашните пуловери бяха бели или сиви, плетени на ръка. Тяхната отличителна черта - плитки под формата на аран (от името Aran Islands, тъй като историята на тези пуловери започва от тези острови). Също така, друга особеност на пуловерите е наличието на орнаменти, които съдържат инициалите или личните знаци на лицето, което носи този вид облекло в техния чертеж.

Ирландската култура и традиции бяха подложени на широкомащабно влияние на европейските страни, особено по време на английската власт в отличителна Ирландия. По това време бяха наложени забрани на различни национални елементи, които запълниха културата и живота на коренното население на Ирландия. Затова и до днес ирландската национална носия е дошла в съвсем различна интерпретация.

Сега той беше по-модерно облекло, характерно за общия европейски стил:

  • едноцветна пола (най-често полата е изработена от оранжеви тъкани);
  • бяла или светла риза без яка;
  • пухкав пуловер;
  • удължено яке или яке от плътен материал;
  • голяма платнена барета.

Заслужава да се отбележи, че в ирландски облекла, които влязоха в историята като национална носия, се характеризира с преобладаване на ярко зелено.

Описание на роклята

Както при всяко облекло, традиционната ирландска национална носия е разделена на женски и мъжки стил.

За съжаление, доста информация достигна дните ни за това как изглеждат автентичните тоалети за жените. Предполага се, че роклята от светлозелен цвят е задължителен елемент от женския костюм. Стилът му благосклонно подчертаваше гърдите и талията, а разпечената пола се спускаше, което можеше да бъде или просто зелено, или ивичесто.

За мъжките дрехи са характерни два комплекта рокли. Първият вариант беше костюм, състоящ се от яке и панталони. Носенето на черна вратовръзка се счита за задължително. А втората версия на традиционното облекло за ирландските мъже беше по-екстравагантна, тъй като вместо панталони ирландците използваха килт ивици или карирани поли.

Основните цветове на националните дрехи на хората в Ирландия: зелено, черно и оранжево.

Съвременни модели

Днес е изключително трудно да се срещне човек с дрехи, който ще бъде направен в стил на национален ирландски костюм. Този стил се вижда ясно само в съвременните театрални студия и танцови групи, които основно изпълняват стилове на стъпка и кеили. Особеността на дрехите на танцьорите е в оригинална комбинация от история, традиции, етническа посока на стил и модерност.

Дамските костюми са къси рокли с цветни цветове, разбира се, в преобладаването на ярко зелено или оранжево.

Роклите са украсени с цветна етническа бродерия.

Костюмът се характеризира с плътно яке, риза с леки пастелни нюанси, вратовръзка и пола.

Коментари
Автор на коментар

Рокли

Поли

блузи